Arrangementet er afholdt

Sara Omar

En aften med forfatteren bag 'Dødevaskeren'

Da Sara Omars debutroman Dødevaskeren udkom sidste år solgte den over 50.000 eksemplarer i løbet af den første måned og har siden ligget på samtlige danske bestsellerlister, og nu også på samtlige norske bestsellerlister. Romanen er desuden solgt til udgivelse i udlandet og på vej i flere lande.

På denne aften fortæller Sara om romanen og baggrunden for at skrive den. Hun vil krydre aftenen med oplæsning af udvalgte passager, og vi har selvfølgelig også sat tid af til spørgsmål fra salen.

Dødevaskeren har været genstand for stor debat især på grund af bogens kontroversielle indhold om undertrykkelse, vold, krænkelser, æresdrab og social kontrol i fattige og krigsramte områder i Mellemøsten. Men også i subkulturer og visse muslimske og patriarkalske kredse uden for Mellemøsten. Bogen er derfor et stærkt kampskrift mod ikke bare et lokalt, men et globalt fænomen. Også Saras mod til at tage bladet fra munden har vakt opmærksomhed – og bogen er af flere anmeldere blevet kaldt årets modigste.  Romanen er inspireret af autentiske oplevelser, og parallellerne til Sara Omars eget liv er tydelige. Her et par uddrag fra nogle af anmeldelserne:

“Årets vigtigste bog – det kræver mod og styrke at turde skrive sådan en roman.” (Weekendavisen) – “Det her er litteratur, der kan ændre vores samfund” (Berlingske) – “En berigelse af dansk litteratur (…) Og en helt fremragende en af slagsen” (Information)

Om Sara Omar  – flygtning og prisvindende romanforfatter

I en tidlig alder måtte Sara Omar og hendes familie flygte fra Kurdistan blandt andet på grund af krig. De boede i en flygtningelejr i Iran og fortsatte flugten gennem Mellemøsten, herunder Syrien. Mange steder mødte Sara det samme kvindesyn og et samfund og en kultur, som var domineret af patriarkalske kulturer og paternalistiske holdninger, hvor kvinder og børn konsekvent blev undertrykt, misbrugt og udsat for vold. Det er dette tema Sara i særdeleshed har sat fokus på i først sine digte og sidenhen sin debutroman. I år modtog hun Årets Victor for sit særlige mod. Herudover vandt hun Læsernes Bogpris 2018 og også Artbeat Prisen for sit særlige talent dertil fik hun også Ytringsfrihedsprisen for at turde at ytre sig på trods af konsekvenserne. Sara var, trods en sen udgivelse, også nomineret til de Gyldne Laurbær i 2017.

På gensyn til en spændende og berigende aften i selskab med Sara Omar.